طلاق به درخواست زوجه

  • 19 مهر 1400
  • بدون نظر
  • 6 دقیقه
  • 432 نفر

طلاق به درخواست زوجه

بر اساس قانون مدنی، اختیار طلاق با مرد است و وی بدون هیچ دلیلی میتواند همسر خود را طلاق دهد اما زوجه برای طلاق گرفتن نیاز به ارائه دلیل به دادگاه و اثبات دلایل اعلامی خود نزد دادگاه دارد در غیر این صورت فقط در صورت توافق با همسر خود مبنی بر طلاق میتواند بصورت طلاق توافقی از همسر خود طلاق بگیرد. در ادامه به طور کامل در مورد شرایطی که زن میتواند با استناد به آنها در دادگاه تقاضای طلاق نماید اشاره خواهیم کرد.

۱- عسر و حرج زن: زن به هر دلیلی اثبات نماید که ادامه زندگی مشترک با همسرش موجب عسر و حرج (سختی و مشقت) وی میشود میتواند به استناد آن تقاضای طلاق نماید. مصادیق عسر و حرج میتواند متفاوت باشد و تشخیص آن کاملاً به نظر قاضی رسیدگی کننده بستگی دارد.

۲- زن وکیل در طلاق باشد: یعنی زن بطور رسمی از همسر خود وکالت در طلاق داشته باشد که در این صورت میتواند برای طلاق اقدام نماید. برای اطلاعات کامل در این زمینه با وکلای گروه صدرا تماس بگیرید.

۳- کراهت شدید زن از شوهر: طبق قواعد فقهی در صورتیکه زن از شوهر خود کراهت شدید داشته باشد با بخشیدن مالی به همسر خود که میتواند معادل مهریه بیشتر یا کمتر آن باشد اقدام به طلاق نماید. اما اگر این کراهت طرفینی باشد یعنی از طرف زن و شوهر هر دو باشد مالی که بخشیده میشود نمیتواند بیشتر از مهریه تعیین گردد.

۴- شروط دوازده گانه مندرج در عقدنامه که به شرح ذیل است:

  • در صورتیکه مرد نفقه نپردازد (حداقل به مدت ۶ ماه)
  • در صورت بد رفتاری زوج به حدی که ادامه زندگی مشترک برای زوجه غیر قابل تحمل باشد
  • بیماری خطرناک و غیر قابل درمان زوج به حدی که سلامت زن را به خطر بیندازد
  • اشتغال مرد به شغلی است که به حیثیت و آبروی زن و مصالح خانوادگی زن لطمه بزند
  • محکومیت زوج به حبس ۵ سال یا بیشتر
  • ابتلای زوج به اعتیادی که مختلف زندگی مشترک شود
  • ترک زندگی مشترک توسط زوج به مدت ۶ ماه متوالی یا ۹ ماه متناوب در یک سال
  • محکومیت قطعی زوج جهت ارتکاب جرم که مخل حیثیت خانوادگی زن باشد
  • در صورتیکه ۵ سال بعد از زندگی مشترک مرد به جهت عقیم بودن یا مشکلات جسمی و… صاحب فرزند نشود.
  • مفقودالاثر شدن زوج و پیدا نشدن وی
  • ازدواج مجدد مرد بدون اجازه همسر

طلاق به درخواست زوجه

نکته: در تمام شرایط مذکور و دلایلی که زن جهت طلاق به دادگاه ارائه میدهد احراز تحقق این شرایط با نظر قاضی صادر کننده رای میباشد. جهت اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره تخصصی با وکلای ما تماس بگیرید.

اگر زوجه بدون مانع مشروع از ادای وظایف زوجیت امتناع ورزد و این امر در دادگاه اثبات گردیده و اجازه ازدواج برای مرد ثابت شود آیا ازدواج مجدد مرد میتواند دلیلی برای طلاق زن باشد؟

خواندن این مطلب
ضرب و جرح دعاوی خانوادگی

مطابق ماده ۱۱۰۸ قانون مدنی تمکین از زوج تکلیف قانونی زوجه است. بنابراین در صورتی که بدون مانع مشروع از ادای وظایف زوجیت امتناع نماید و این امر در دادگاه اثبات شود و زوج با اخذ اجازه از دادگاه بدون رضایت همسر اقدام به ازدواج مجدد نماید دیگر زن به این استناد نمیتواند تقاضای طلاق نماید.

اگر زوج به حبس مثلاً ۵ سال یا بیشتر محکوم گردد و بعد از دو یا سه سال شامل عفو شده و آزاد گردد آیا زوجه میتواند به استناد اینکه محکوم به حبس ۵ سال یا بیشتر بوده تقاضای طلاق نماید؟

چون در بند ۶ سند نکاحیه درخواست زوجه دائر بر تجویز اعمال وکالت با لحاظ عبارت (حکم مجازات در حال اجرا باشد) ذکر شده، این درخواست باید زمانی تقدیم شود که حکم در حال اجراست و در فرض سوال که به دلیل عفو اجرای حکم خاتمه یافته است موجبی قانونی برای پذیرش این درخواست وجود ندارد. (نظریه مشورتی)

آیا میخواهید خیلی سریع به وکیل متصل شوید؟

برای دریافت مشاوره و قبول وکالت می توانید با شماره زیر از طریق واتساپ، تلگرام یا تماس تلفنی با ما ارتباط بگیرید

شرایط طلاق زوجه به علت عدم پرداخت نفقه توسط همسر

به موجب ماده ۱۱۲۹ قانون مدنی که بیان میکند «در صورت استنکاف شوهر از دادن نفقه و عدم اجرا حکم محکمه و الزام او به دادن نفقه، زن میتواند برای طلاق به حاکم رجوع کند و حاکم شوهر او را اجبار به طلاق مینماید همچنین است در صورت عجز شوهر از دادن نفقه»

بنابراین در خصوص عدم پرداخت نفقه جهت طلاق زوجه چند شرط لازم است:

  •  زن ناشزه نبوده و تمکین نماید. بنابراین در صورتیکه عدم پرداخت نفقه به علت نشوز زوجه باشد زوجه به این استناد نمیتواند طلاق بگیرد.
  • شوهر نفقه نپردازد و یا اینکه قادر به پرداخت نفقه نباشد. بنابراین از نظر قانون فرقی ندارد که شوهر توان پرداخت نفقه را دارد یا خیر به هر حال این تکلیف قانونی زوج بوده و در صورت عدم پرداخت آثار قانونی دارد.
  • در خصوص عدم پرداخت نفقه حکم دادگاه صادر شده باشد.
  • الزام شوهر به دادن نفقه و یا امکان اجرای حکم محکمه وجود نداشته باشد.
خواندن این مطلب
طلاق توافقی

شرایط طلاق زوجه به دلیل اعتیاد زوج

شرایط طلاق زوجه به دلیل اعتیاد زوج

  • اعتیاد میتواند هر نوع اعتیادی اعم از مواد مخدر و مشروبات الکلی و… باشد.
  • این اعتیاد باید مضر بوده و به زندگی زناشویی خلل وارد نماید.
  • اعتیاد حتماً باید نزد دادگاه به اثبات برسد که راههای اثبات آن میتواند متفاوت باشد. مثل آزمایش اعتیاد توسط پزشکی قانونی (که معمولاً معتادان راههایی برای جواب منفی آزمایش در این خصوص به کار میبرند.)

شهادت شهود نیز یکی دیگر از راهها برای اثبات اعتیاد است. استعلام از مراکز ترک اعتیاد (کمپ ها) اگر زوج سابقه ترک اعتیاد داشته باشد یا استعلام از دادگاه انقلاب در صورتیکه زوج به دلیل جرائم مربوط به مواد مخدر پرونده در مراکز مذکور داشته باشد.

نکته مهم: بنا بر مطالب گفته شده در صورت اعتیاد زوج که به روشهای مذکور در بالا به اثبات برسد و این اعتیاد مخل زندگی زناشویی باشد زن به این استناد میتواند از دادگاه تقاضای طلاق نماید.

شرایط طلاق زوجه به دلیل ازدواج مجدد زوج

بر طبق یکی از شروط دوازده گانه سند ازدواج اگر مرد بدون اجازه همسر، ازدواج مجدد نماید زن وکیل در طلاق خواهد بود. در خصوص این شرط نکات ذیل قابل توجه است:

  • طبق رای وحدت رویه شرط مذکور در خصوص زن ناشزه قابل اعمال نیست. بنابراین در صورتیکه زن ناشزه نباشد و تمکین نماید این شرط برای وی قابل استفاده است.
  • ازدواج مجدد مرد بدون رضایت همسر و اجازه دادگاه باشد. بنابراین در صورتیکه مرد به دلیل بیماری صعب العلاج همسر و اعتیاد و… از دادگاه اجازه ازدواج داشته باشد زن به استناد ازدواج مجدد نمیتواند طلاق بگیرد.
  • در صورتیکه زن به موجب شرط سند نکاحیه وکیل در طلاق باشد میتواند با دریافت مهریه، طلاق نیز بگیرد.

نکته اول: ازدواج دوم مرد قابل ابطال از سوی همسر اول نیست.

نکته دوم: موارد مذکور در خصوص ازدواج دائم مرد است و در خصوص ازدواج موقت آرای دادگاهها متفاوت و متناقض است و رویه یکسانی در این خصوص وجود ندارد و مساله مهم دیگر در این خصوص بحث اثباتی ازدواج موقت است که مساله دشواری است.

نکته مهم: مهم ترین نکته در طلاق به درخواست زوجه اول داشتن دلایل محکمه پسند است و دوم اینکه زوجه به هر دلیلی که در دادگاه استناد میکند باید آن را اثبات نماید تا بتواند به استناد آن دلیل از دادگاه تقاضای طلاق نماید. مگر اینکه از همسر خود وکالت در طلاق رسمی داشته باشد که در این صورت بدون نیاز به اثبات دلیل خاصی و صرفاً از طریق طلاق توافقی میتواند اقدام به طلاق نماید.

می توانید مطلب را به اشتراک بگذارید
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با وکیل
۰۹۱۲۶۸۶۳۴۸۲