بر اساس ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی، اختیار طلاق با مرد است و مرد میتواند هر وقت خواست زن خود را طلاق دهد. بنابراین بر طبق این قانون مرد برای طلاق دادن همسر خود نیاز به ارائه هیچ نوع دلیلی به دادگاه ندارد که در ادامه نکات قابل توجه در طلاق به درخواست زوج مطرح خواهد شد.
طلاق به درخواست زوج فقط در عقد دائم مطرح میشود و در عقد موقت (صیغه) بذل مدت انجام میشود.
اگر زن (زوجه) رضایت برای انجام طلاق نداشته باشد تاثیری در نتیجه درخواست زوج ندارد و زن نمیتواند مانع این کار شود و امکان جلوگیری از صدور حکم طلاق را ندارد. اما نکته مهم اینجاست که مرد باید تکلیف حقوق مالی همسر خود را مشخص کند.
آیا میخواهید خیلی سریع به وکیل متصل شوید؟
رایی که در دادخواست طلاق از طرف زوج صادر میشود گواهی عدم امکان سازش میباشد که مدت اعتبار آن از زمان قطعیت سه ماه میباشد و اگر در این سه ماه مرد جهت اجرای صیغه طلاق اقدام نکند رای از درجه اعتبار ساقط میشود.
طلاقی که به درخواست زوج واقع میشود طلاق رجعی است به این معنی که مرد میتواند در دوران عده که حدوداً سه ماه میباشد به همسر خود رجوع کند (یعنی از طلاق منصرف شود) و به این ترتیب طلاق از بین میرود.
نکته: اگر همسر در طلاق از طرف مرد باکره یا یائسه باشد طلاق بائن بوده و امکان رجوع وجود ندارد.
در طلاق رجعی، صورتجلسه طلاق در دفترخانه نوشته میشود و پس از گذشتن سه ماه اگر مرد رجوع نکرده باشد، طلاقنامه صادر و در شناسنامه منعکس میشود.
اگر در طلاق رجعی، در دوران عده زوج فوت نماید، زوجه از اموال متوفی (زوج) ارث میبرد.
در طلاق رجعی در مدت عده نفقه زوجه بر عهده زوج میباشد.
در این نوع طلاق (به درخواست زوج) شرط تنصیف دارایی که در عقدنامه ها بصورت چاپی وجود دارد اگر مرد در هنگام عقد نکاح آن را امضاکرده باشد، اجرا شده و بنا به نظر قاضی علاوه بر مهریه و سایر حقوق مالی زن که باید قبل از طلاق تعیین تکلیف گردد تا نصف دارایی مرد بعد از ازدواج که کسب کرده به زن تعلق میگیرد.
شرط تنصیف دارایی یا اجرت المثل در طلاق از طرف زوج قابل جمع است و امکان مطالبه هر دو توسط زوجه وجود ندارد.
اگر در خصوص اجرت المثل ایام زوجیت، رایی صادر نشده باشد، دادگاه رسیدگی کننده به طلاق از طرف زوج، با جلب نظر کارشناس میزان اجرت المثل را مشخص و در ضمن حکم طلاق، مرد را موظف به پرداخت آن میکند.
اگر در اثنای رسیدگی به دادخواست طلاق زوج، زوجین با یکدیگر به توافق رسیدند میتوانند برای طلاق توافقی اقدام نمایند. جهت مشاوره و راهنمایی کامل توسط وکیل با ما تماس بگیرید.
دادگاه صالح برای رسیدگی، دادگاهی است که زوجه در آنجا اقامت دارد
پرونده طلاق سه مرحله ای است یعنی دادگاه بدوی، تجدیدنظر و دیوان عالی کشور که بنا به شرایط که زوجه اعتراض به رای داشته باشد یا خیر روند طلاق به درخواست زوج میتواند حدوداً یک سال طول بکشد.
تفاوت طلاق به درخواست زوج در دوران عقد و پس از زندگی مشترک
اول: در دوران عقد اگر بین زوجین نزدیکی واقع نشده باشد، نصف مهریه به زوجه تعلق میگیرد.
دوم: در دوران عقد اجرت المثل به زوجه تعلق نمیگیرد.
سوم: موضوع حضانت فرزندان نیز در این دوره عملاً منتفی است.
چهارم: اگر زوجه باکره نباشد و در دوران عقد طلاق به درخواست زوج مطرح گردد و بین زوجین در خصوص ادعای وقوع نزدیکی بین آنها و عدم وقوع نزدیکی اختلاف ایجاد شود، به لحاظ ساکت بودن قانون در این خصوص، با استناد به منابع معتبر فقهی قول زوجه با قسم در این زمینه پذیرفته میشود.
پنجم: غالباً در دوران عقد شرط تنصیف دارایی هم منتفی است.
مدارک لازم جهت ثبت دادخواست طلاق از طرف زوج
- شناسنامه زوج
- کارت ملی زوج
- سند ازدواج (اگر موجود نبود و یا در دسترس زوج نبود میتواند با مراجعه به دفتر ازدواجی که نکاح در آنجا ثبت گردیده رونوشت آن را تهیه نماید.)
دادخواست طلاق به درخواست زوج باید در کجا ثبت گردد؟
زوج میتواند با دست داشتن مدارک فوق به دفاتر خدمات قضایی مراجعه کرده و اقدام به ثبت دادخواست نماید. اما دادگاه صالح جهت رسیدگی به این دعوا دادگاه محل اقامت زوجه میباشد.
مزایای طلاق به درخواست زوج برای زوجه
۱- شرط تنصیف دارایی که در عقدنامه به صورت چاپی ذکر شده است اگر در هنگام عقد نکاح زوج آن را امضا کرده باشد در این نوع طلاق به زن تعلق میگیرد.
۲- دادگاه با ارجاع موضوع اجرت المثل و تعیین مقدار آن به کارشناس در رای طلاق در این خصوص نیز تصمیم گیری خواهد کرد. البته نکته اجرت المثل در این است که اولاً زوجه تقاضا نماید و دوم اینکه در دادگاه بیان نکند که کارهای منزل را به قصد تبرع انجام داده است.
۳- زوج مکلف به پرداخت کامل مهریه است (در صورت استطاعت مالی دفعاتاً و در صورت اعسار به صورت اقساطی)
۴- اگر در ایام عده مرد فوت نماید زن از او ارث میبرد.
۵- نفقه زن در ایام عده بر عهده مرد میباشد.
نکته مهم: در طلاق به درخواست زوج دادگاه راساً در خصوص مهریه، نفقه، حضانت فرزندان و نفقه فرزندان تصمیم گیری خواهد کرد اما در خصوص تنصیف دارایی و اجرت المثل رسیدگی دادگاه منوط به درخواست زوجه میباشد.
تفاوت طلاق به درخواست زوج با طلاق به درخواست زوجه
۱- زوج برای طلاق نیاز به ارائه دلیل موجه به دادگاه ندارد در صورتیکه زوجه حتماً باید برای طلاق دلیل موجهی به دادگاه ارائه نماید.
۲- مرد موظف است در طلاق به درخواست خود تمام حقوق مالی زوجه را تأدیه نماید که از جمله آنها شرط تنصیف دارایی است که در طلاق به درخواست زوجه این شرط قابل اعمال نیست.
۳- در طلاق به درخواست زوج زن در دوران عده حق نفقه دارد و نیز در صورتیکه در دوران عده زوج فوت نماید زوجه از اموال وی ارث میبرد.
۴- در طلاق به درخواست زوج، زوج میتواند در دوران عده از طلاق رجوع نموده در این صورت طلاق باطل میشود اما در طلاق به درخواست زوجه چنین امکانی وجود ندارد.
۵- با وجود اینکه زوج برای طلاق همسر خود نیاز به ارائه دلیل موجه ندارد اما اگر دلیل موجهی مانند عدم تمکین زوجه، سوء رفتار وی، اعتیاد شدید، حبس طولانی مدت و… به دادگاه ارائه نماید فقط مکلف به پرداخت مهریه به وی میگردد و سایر حقوق مالی زن ساقط میگردد.
دیدگاهتان را بنویسید