شرط تنصیف دارایی

  • 19 مهر 1400
  • بدون نظر
  • 5 دقیقه
  • 430 نفر

شرط تنصیف دارایی

به این معنی است که اگر زوج بخواهد همسر خود را طلاق دهد علاوه بر سایر حقوق مالی زن از قبیل مهریه و نفقه و..باید تا نصف اموالی را که بعد از عقد نکاح بدست آورده به زوجه بدهد اما در خصوص شرط تنصیف دارایی نکات قابل توجهی وجود دارد که در ادامه بررسی میشود.

اول:در خصوص این شرط ماده قانونی وجود ندارد و صرفا شرطی است که در سند ازدواج قید شده است.

دوم:این شرط در سند ازدواج چاپی به صورت پیش فرض وجود دارد و اگر حین عقد نکاح زوج ذیل آن را امضا کند،مشمول مقررات آن میگردد و در غیر اینصورت یعنی امضا نکردن شرط در هنگام عقد ازدواج این شرط به وی(زوج) تعلق نمیگیرد.

سوم:ادعای متوجه نشدن شرط و یا عدم اطلاع ازآن در هنگام عقد ازدواج بعدا توسط حاکم پذیرفته نمیشود.

چهارم:این شرط فقط درصورتی قابل اعمال است که طلاق به درخواست زوج باشد بنابراین در طلاق توافقی و طلاق به درخواست زوج این شرط قابل اعمال نیست.

پنجم:اگر زوج درهنگام طلاق بتواند اثبات نماید که درخواست وی بواسطه سورفتار و معاشرت زن یا تخلف وی از وظایفش میباشد،این شرط ساقط میگردد بنابراین زوج اگر رای قطعی عدم تمکین همسر را داشته باشد این شرط ساقط میشود.

ششم:شرط تنصیف دارایی صرفا جهت اموالی است که زوج بعد از عقد نکاح بدست آورده باشد و اموال قبل از عقد را شامل نمیشود.

هفتم:در شرط مذکور بیان شده تا نصف اموال  بنابراین کاملا به نظر قاضی بستگی دارد که از یک درصد تا نصف اموال را میتواند رای صادر نماید.

هشتم:همچنین در شرط مذکور بیان شده تا نصف اموال موجود بنابراین اگر زوج اموالی بعد از عقد نکاح به دست آورده باشد ولی قبل از تقاضای طلاق آن رامنتقل کرده یا فروخته باشد این شرط به آن اموال تعلق نمیگیرد.

نهم:انتقال اموال قبل از دادخواست طلاق مشمول قانون فرار از دین نمیگردد چون تنصیف دارایی دین محسوب نمیگردد.

خواندن این مطلب
ضرب و جرح دعاوی خانوادگی

دهم:تنصیف دارایی مشمول مستثنئات دین هم نمیگردد زیرا همانطور که بیان شده تنصیف دارایی دین نیست که بتواند مشمول مستثنئات دین قرار بگیرد بنابراین اگر مردی بعد از ازدواج یک واحد آپارتمان خریداری کرده باشد و بخواهد همسر خود را طلاق دهد نمیتواند برای شرط تنصیف دارایی از مستثنئات دین استفاده نماید.

اگر زوج دادخواست طلاق بدهد و دراین خصوص  و نیز در خصوص تنصیف دارایی هم رای صادر گردد و اگر زوج اقدام به طلاق زوجه نکند،شرط مذکور چه میشود؟

اگر رای طلاق به درخواست زوج صادر شده و در خصوص تنصیف دارایی هم حکم صادر شده باشد اگر زوج اقدام به ثبت طلاق ننماید شرط تنصیف دارایی هم قابل اعمال و اجرا نیست و دریافت نصف اموال توسط زوجه منوط به ثبت طلاق است نه صدور رای.

اگر زوج قبل از ازدواج خانه ای داشته باشد و بعد از ازدواج آن را فروخته باشد و خانه ای بزرگتر و گران قیمت تری بخرد شرط تنصیف چگونه انجام میشود؟

در این خصوص تصمیم گیری کاملا به نظر قاضی رسیدگی کننده بستگی دارد و رویه دادگاه ها و قضات  در این زمینه یکسان نیست.

آیا میخواهید خیلی سریع به وکیل متصل شوید؟

برای دریافت مشاوره و قبول وکالت می توانید با شماره زیر از طریق واتساپ، تلگرام یا تماس تلفنی با ما ارتباط بگیرید

اگر زوج بعد از ازدواج از طریق سهم الارث اموالی به دست آورد آیا شرط تنصیف شامل این اموال نیز میگردد؟

خیر،شرط تنصیف دارایی صرفا جهت اموالی است که بعد از عقد ازدواج توسط خود زوج تحصیل شده باشند نه اینکه به وی ارث رسیده باشد.

نکات مهم

نکته اول:اگر زوج تقاضای طلاق نماید و نیز ذیل شرط تنصیف دارایی در سند ازدواج را امضا کرده باشد زوجه برای بهره مندی ازآن شرایط باید در دادگاه به آن استناد کرده و لیست اموال همسر را به دادگاه ارائه نماید.

خواندن این مطلب
اجرت المثل

نکته دوم:در شرط مذکور از لغت دارایی استفاده شده و دارایی شامل اموال و بدهی ها میگردد بنابراین دادگاه باید شرط تنصیف دارایی را با توجه به اموال و بدهی های موجود لحاظ نماید.

آیا باید زوج عین اموال را منتقل نماید یا قیمت آن ها را؟

در شرط مذکور در عقدنامه قید شده است که هرگاه طلاق بنا به درخواست زوج نباشد و طبق تشخیص دادگاه تقاضای طلاق ناشی از تخلف زن از وظایف همسری یا سورفتار و اخلاق وی نبوده زوج موظف است تا نصف دارایی موجود خود را که در ایام زناشویی با او به دست آورده یا معادل آن را طبق نظر دادگاه بلاعوض به زوجه منتقل نماید بنابراین با توجه به تصریح شرط مذکور تا نصف اموال یا معادل آن به زوجه تعلق میگیرد.

آیا میتوان شرط تنصیف دارایی در سند نکاهیه را تغییر داد؟

بله،چون این یک شرط ضمن عقد است زوجین میتوانند به هر شکلی که بخواهند آن را هنگام عقد نکاح تغییر داده و ذیل آن را امضا نمایند مثلا شرط کنند که تمام اموالی که زوجین هر دو بعد از ازدواج به دست می آورند در هنگام طلاق با بالمناصفه بینشان تقسیم گردد یا به هر شکل دیگری که بخواهند آن را تغییر دهند به شکلی که مخالف قوانین آمره ی کشور نباشد.

آیا زوج میتواند ضمن عقد ازدواج این شرط را در سند ازدواج امضا نکند؟

بله زیرا این صرفا یک شرط ضمن عقد است و اختیار تام برای زوج وجود دارد که ذیل آن را هنگام عقد نکاح امضا ننمایند در این صورت حتی اگربعد از طلاق به درخواست زوج باشد،این شرط به وی تعلق نمیگیرد چون ذیل آن را امضا نکرده و به آن متعهد نشده است.

می توانید مطلب را به اشتراک بگذارید
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با وکیل
۰۹۱۲۶۸۶۳۴۸۲