به معنی برگرداندن یا پس دادن جهیزیه است که خانم در زمان ازدواج به منزل مشترک آورده است.
خرید جهیزیه به عهده چه کسی است ؟
طبق قانون تهیه لوازم منزل جز نفقه محسوب شده و وظیفه زوج میباشد اما در جامعه ما به لحاظ عرفی در هنگام ازدواج زوجه وسایل منزل را تهیه و به منزل مشترک می آورد که میتواند تهیه تمام لوازم منزل یا بخشی از آن بنا به عرف خانوادگیشان باشد.
آیا فقط در زمان طلاق زوجه میتواند جهیزیه خود را استرداد نماید ؟
خیر چون وسایلی که خانم تهیه کرده و به منزل مشترک آورده در مالکیت زوجه میباشد وی هر زمان هر نوع تصمیمی نسبت به مالکیت خود میتواند بگیرد مانند فروختن،امانت دادن و هبه کردن و ..زوج هیچ حقی نسبت به این وسایل ندارد (در وسایلی که صرفا توسط زوجه تهیه گردیده) اما معمولا و به صورت عرفی زوجه،عموما،در زمان طلاق اقدام به استرداد جهیزیه میکند..
وسایلی که به مرور زمان کهنه و فرسوده شده اند یا خراب شده اند چه کسی مسئول این تفاوت قیمت است؟
وسایل منزل که به مرور زمان و در اثر استفاده کهنه و فرسوده و بعضا غیر قابل استفاده میشوند اگر زوج عامل و باعث این خرابی و از بین رفتن نباشد مسئولیتی نسبت به آن ندارد و زوجه فقط نسبت به همان وسایلی که تهیه کرده و سیاهه آن موجود است حق استرداد دارد.
زوجه چه مدرکی باید برای استرداد جهیزیه به دادگاه ارائه نماید؟
مهم ترین مدرک لیست سیاهه جهیزیه که زوج آن را امضا کرده میباشد.به غیر از لیست سیاهه میتوان از فاکتور خرید به نام زوجه نیز استفاده نمود و در صورت لزوم از شهادت شهود نیز میتوان استفاده کرد.
اگر وسایلی بعد از زندگی مشترک توسط زوجین خریداری شود متعلق به چه کسی است؟
در صورت بروز اختلاف بین زوجین و در خصوص مالکیت این وسایل فاکتور خرید مهمترین مدرک میباشد و در صورت لزوم از شهادت شهود نیز میتوان بهره برد.
اگر زوج بدون اجازه ی همسر جهیزیه وی را بفروشد آیا این احراز نظر قانونی قابل پیگیری است؟
بله،جهیزیه زوج در منزل مشترک امانت و زوج امین میباشد و هرگونه دخل و تعرض بدون اجازه ی مالک این وسایل خیانت در امانت و قابل پیگیری و شکایت است.
بهترین روش استرداد جهیزیه از نظر قانونی؟
بنا به حکم دادگاه و با حضور مامورین نیروی انتظامی طبق لیست سیاهه زوجه میتواند جیزیه خود را از منزل مشترک خارج کرده و توسط مامورین صورت جلسه و امضا شود و اگر توافقی بین زوجین وجود دارد با حضور زوج و طبق لیست سیاهه یا توافقات فی مابین خودشان زوجه میتواند جهیزیه را استرداد و به امضای زوج برساند که با این دو روش جلوی اتهامات و اختلافات آنی گرفته شود.
البته به دلیل اینکه زوجه مالک جهیزیه میباشد نیازی به حکم دادگاه در این خصوص نیست اما اگر اختلافاتی بین زوجین وجود دارد بهتر است جهت جلوگیری از مشکلات آتی این مسیر از طریق روند قانونی طی شود.
اگر زوجه لیست سیاهه برای جهیزیه نداشته باشد آیا میتوان اقدام به استرداد جهیزیه نمود؟
در صورتیکه زوجه لیست سیاهه ندارد اما فاکتور کلی خرید این لوازم موجود است میتواند با استفاده از فاکتور ها اقدام به استرداد جهیزیه نماید ،همچنین برخی لوازم منزل که توسط زوج تهیه میشوند نیز میتواند با ارائه فاکتور خرید اموال خود را از جهیزیه جدا کرده و بردارد.
جهیزیه در طلاق توافقی
در طلاق توافقی،توافق زوجین در خصوص همه اموری که جهیزیه هم میتواند یکی از آن موارد باشد معتبر است و زوجین میتوانند هرگونه که خود صلاح میدانند در این خصوص نیز تصمیم بگیرند.
اگر اقلامی که در لیست سیاهه موجود میباشد و زوج ذیل آن را امضا کرده باشد و در صورت اختلاف در دادگاه فاکتور خرید چند قلم از این لیست سیاهه ارائه دهد این اقلام به چه کسی تعلق میگیرد ؟
رویه غالب دادگاهها در این است که اگر زوج برای خرید اقلامی فاکتور ارائه کند آن را از وی پذیرفته و این اقلام به زوج تعلق میگیرد.
درصورتیکه فاکتور خرید برخی لوازم منزل مشترک به اسم یکی از زوجین باشد اما کارت خرید بانکی که هزینه خرید را پرداخته متعلق به زوج دیگری باشد و اثبات شود، این اقلام به چه کسی تعلق میگیرد؟
اینگونه موارد که اختلافی است نیازمند رسیدگی در دادگاه بوده و کاملا به نظر قاضی رسیدگی کننده بستگی دارد که دلایل اثباتی را به نفع کدام یک از زوجین بداند و نظر واحدی در این خصوص نمیتوان داد.
آیا میخواهید خیلی سریع به وکیل متصل شوید؟
نکات مهم در خصوص استرداد جهیزیه:
اول:دلایل اثباتی برای استرداد جهیزیه (لیست سیاهه)،فاکتور خرید و شهادت شهود میباشد.
دوم:زوجه برای مسترد کردن جهیزیه ی خود نیازی به حکم دادگاه ندارد و میتواند با حضور دو شاهد اموال متعلق به خود را از منزل مشترک خارج نماید اما در صورتیکه این کار منجر به اختلاف و درگیری شود بهتر است با حکم دادگاه و حضور ماموران نیروهای انتظامی در این جهت اقدام کند که از مشکلات آتی جلوگیری شود.
سوم:در خصوص وسایلی که در منزل مشترک وجود دارد و لیست سیاهه یا فاکتوری وجود ندارد در صورت اختلاف حکم قانون بر این است که اموالی که اختصاصی آقایان است متعلق به مرد و در خصوص اموال مخصوص خانم ها این اموال به زن تعلق میگیرد.
چهارم:سیاهه ای از نظر دادگاه معتبر است که حتما به امضای زوج رسیده باشد و بهتر است حداقل دو شاهد مرد که از اقوام زوجه نیستند ذیل سیاهه را نیز امضا نمایند.
پنجم:چون جهیزیه جز اموال زن محسوب میشود در صورت فوت زوجه اگر زوجین فرزند مشترک داشته باشند یک چهارم آن و در صورتیکه فرزند مشترکی نداشته باشند یک دوم این اموال به زوج تعلق میگیرد.
ششم:زوج برای استرداد جهیزیه نیازی به طلاق گرفتن ندارد و هرزمان بخواهد میتواند این اموال را پس بگیرد.
هفتم:در صورت بروز اختلاف بین زوجین جهت بازپسگیری جهیزیه بهتر است زوجه درخواست صدور قرار تامین خواسته دهد.
هشتم:دادگاه خانواده محل اقامت زوجه یا دادگاه محل اقامت خوانده(اگر زوجه بخواهد در این دادگاه رسیدگی شود)صالح به رسیدگی هستند.
دیدگاهتان را بنویسید