تحریر ترکه به معنی تعیین مقدار ترکه و دیون متوفی میباشد بنابراین درصورتیکه شخصی فوت نماید و اموالی داشته باشد تحریر ترکه به معنی تعیین میزان اموال متوفی میباشد.
فواید تحریر ترکه
مهمترین و اصلی ترین فایده تحریر ترکه حفاظت از اموال متوفی میباشد،تحریر ترکه مجموعه اقداماتی است که از اموال متوفی برای صورت برداری از میزان ترکه و ارزیابی آن و همچنین صورت برداری از مطالبات و بدهی های متوفی صورت میگیرد.
بنابراین به فهرست کردن اموال متوفی و دیون متوفی که در حضور وراث و نمایندگان قانونی وصی و یا طلبکاران صورت میگیرد تحریر ترکه میگویند.
چرا اشخاص میتوانند درخواست تحریر ترکه نمایند؟
- هر یک از ورثه متوفی یا نماینده ی قانونی آنها
- وصی بر اداره اموال متوفی
- امین غایب یا قیم محجوری که غایب یا محجور،جز ورثه وی میباشند.
آیا میخواهید خیلی سریع به وکیل متصل شوید؟
نکته اول:بر اساس ماده ۳۳۸ قانون امور حسبی ((هرگاه تبعه خارجی در ایران یا در خارج فوت شود و در ایران دارای مالی باشد دادرس دادگاه بخش محلی که مال متوفی در آنجا واقع است به درخواست هر ذینفع یا به درخواست کنسول دولت متبوع متوفی به حفظ تصفیه امر ترکه اقدام مینماید و درصورتیکه متوفی وارث یا قائم مقام در ایران نداشته باشد بدون درخواست هم دادرس پس از اطلاع اقدام به حفظ و تصفیه ترکه مینماید.
نکته دوم:بر اساس مواد۳۲۷ و ۳۲۸ قانون امور حسبی((درصورتیکه وراث متوفی معلوم نباشد به درخواست دادستان یا اشخاص ذینفع برای اداره ترکه مدیر معین میشود و بنابراین در مورد ترکه متوفی بلاوارث هر ذینفع یا دادستان یا مدیر ترکه میتواند تحریر ترکه را درخواست کنند.))
مراحل تحریر ترکه
- اخذ گواهی انحصار وراثت
- تهیه مدارک و مستندات لازم
- ثبت دادخواست تحریر ترکه
- تعیین کارشناس توسط دادگاه جهت صورت برداری از کلیه اموال و دیون شخص متوفی
اقدامات کارشناس جهت تحریر ترکه
کارشناس منتخب دادگاه،صورت کلیه اموال غیرمنقول و همچنین اموال منقول را با تعیین قیمت روی آنها تعیین اوصاف وزن و عیار نقره ،طلا و فلزات گرانبها،مبلغ و نوع نقدینگی موجود،قیمت و نوع اوراق بهادار(مانند سهام شرکت ها،اوراق مشارکت) اسناد با ذکر ویژگی آنها را تهیه و به دادگاه ارائه مینمایند.
در صورت مجلس تحریر ترکه چه چیزی قید میشود؟
کارشناس پس از تهیه لیست اموال صورت مجلسی را که شامل نام و سمت متصدی انجام تحریر ترکه نام و مشخصات کسانی که احضار شده اند و کسانی که حضور داشتند و محلی که تحریر ترکه در آنجا صورت گرفته است،ادعای وراث درخصوص بدهی یا دارایی و ترکه متوفی ،نام و مشخصات شخصی که اسناد و اموال به او داده شده تنظیم میکند.
طبق ماده ۲۱۸ ق امور حسبی(در مدتی که ترکه تحریر میشود،تصرف در ترکه ممنوع است ،مگر تصرفاتی که برای اداره و حفظ ترکه لازم است)
مدارک لازم برای دادخواست تحریر ترکه
- شناسنامه و گواهی فوت متوفی
- استشهادیه محضری
- رسید گواهی مالیاتی(مالیات بر ارث)
- کپی برابر اصل شده شناسنامه وراث
- گواهی انحصار وراثت
مواردی که دادخواست تحریر ترکه باید ذکر شود
اول:ذکر تمامی مشخصات خود متصدی و تنظیم کننده خواسته تحریر ترکه
دوم:ذکر نام و مشخصات کامل افرادی که باید به دادگاه احضار شوند.
سوم:ذکر نام و مشخصات کامل اشخاصی که در دادگاه حاضر شده اند.
چهارم:ذکر کامل آدرس محلی که تحریر ترکه در آنجا انجام شده است.
پنجم:اظهارات و سخنان افراد در مورد بدهی و دارایی های شخص فوت شده.
ششم:ذکر نام و مشخصات افرادی که اموال و اسناد به آنها داده شده است.
تقسیم ترکه چیست؟
بر اساس قانون،وراث تنها درصورتی میتوانند اموال به جا مانده از متوفی را تقسیم کنند که دیون و بدهی ها و دارایی های متوفی مشخص شود پس بدهی های متوفی از روی اموال و دارایی او پرداخت شود تا وراث بتوانند مابقی اموال را تقسیم کنند.
نکات مهم در تقسیم ترکه
اول:برای تقسیم ترکه لازم است که مهریه ،نفقه،اجرت المثلو ..که دیون و بدهی های متوفی نسبت به همسرش است پرداخت شود.
دوم:تقسیم ترکه میتواند با توافق وراث و پس از دریافت گواهی انحصار وراثت از سوی شورای حل اختلاف آخرین اقامتگاه موتوفی انجام شود.
سوم:در صورت عدم توافق وراث،اموالی که قابل تقسیم شدن هستند طبق قانون تقسیم به افراز انجام میپذیرد.
چهارم:اگر برخی از اموال قابلیت تقسیم نداشته باشند از تقسیم به تعدیل استفاده میشود اما اگر در تقسیم به تعدیل ورثه به تعیین حصه تراضی نکنند سهام آنها به قرعه تعیین میشود.
پنجم:طبق ماده ۳۱۷ قانون امور حسبی درصورتیکه مالی اعم از منقول و غیر منقول قابل تقسیم و تعدیل نباشد ممکن است فروخته شده و بهای آن تقسیم شود.فروش اموال به ترتیب عادی به عمل می آید مگر آنکه یکی از ورثه یا وکیل تقسیم ترکه فروش آن را به طریق مزایده درخواست کند.
دیدگاهتان را بنویسید